Miért okoz a koronavírus vérrögöket?
Miért okoz a koronavírus vérrögöket?

Miért okoz a koronavírus vérrögöket?

A kialakulóban lévő bizonyítékok azt mutatják, hogy a COVID-19, azaz az a betegség, amelyet a SARS-COV-2 okoz, vérrögökhöz vezet a kritikusan beteg betegek becsült 30% -ában.

A vérrög vagy egy trombus növeli a szövődmények és a halál kockázatát azok között, akik COVID-19-ben vannak. Ez a betegség a kritikusan beteg betegek 20–30% -ánál vérrögöket okoz.

Ez a cikk megvizsgálja az új koronavírus és a vérrögök kapcsolatát, és megvitatja néhány lehetséges kezelést és megelőzési módszert.

Mi az a vérrög?

A vérrögés a test egyik természetes válasza a sérülésekre. Ez akkor fordul elő, amikor egy vérmennyiség félszilárd állapotba változik a túlzott vérvesztés elkerülése érdekében. A test számos kémiai reakciója megkönnyíti ezt a változást.

A mélyvénás belsejében kialakuló véralvadások azonban rendkívül veszélyesek lehetnek. Lehet, hogy ezek a véralattak önmagukban nem oldódnak fel, és megállíthatják a véráramot. Ez végzetes lehet.

Bizonyos helyzetekben egy véralvadék szakadhat el és utazhat a test másik részébe. Ez a trombus embolusnak nevezi.

Ha az embolus eléri az agyat, a szívet vagy a tüdőt, akkor életveszélyes állapotot eredményezhet, például szívrohamot vagy stroke -ot.

A vérrög tünetei a következők:

 • Egy köhögés
 • A vér köhögése
 • lüktető vagy görcsös fájdalom A végtagok
 • éles mellkasi fájdalom
 • Hirtelen lélegzetelállítóság
 • Duzzanat, sötétedés és melegség a vérrög körül

elméletek Arról, hogy az új koronavírus hogyan okoz vérrögöket

A természetcikk szerint a kutatók nem tudják, miért okoz a Covid-19 vérrögöket.

Az egyik elmélet az, hogy a véralvadás akkor fordul elő, amikor az új coronavírus megtámadja az endotélsejteket, amelyek az ereket vonják be. A vírus ezt úgy végzi, hogy kötődik az ACE2 receptorokhoz, amelyek jelen vannak az endotélsejt membránban.

Miután a vírus kötődik ezekhez a receptorokhoz, az erek elkezdenek olyan fehérjék felszabadítását, amelyek véralvadást váltanak ki.

Egy másik elmélet az, hogy a Covid-19 arra készteti a test immunrendszerét, cardione átverés nagyszerű bejegyzést olvasni hogy hiperaktív gyulladásos reakciót váltson ki. Ez a gyulladás ezután kiválthatja a véralvadást.

Egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a vérrögökben a COVID-19-es embereknél. Például sok embernek, akiknek kórházi ellátást igényelnek a betegség miatt, más kockázati tényezőkkel is rendelkeznek a vérrögökre. Ide tartoznak:

 • Idősebb
 • túlsúlyos
 • magas vérnyomás vagy magas vérnyomás
 • Olyan gyógyszerek szedése, amelyek növelik a vérrögök kockázatát

Egyéb vírusok, beleértve a sertésinfluenza (H1N1) és a SARS, szintén növelik a vérrögök kockázatát.

A tüdőben lévő vérrögök

A COVID-19-ben szenvedő emberek vérrögei általában különböznek a betegségben szenvedő embereknél, akiknek a betegségben vagy a vérrögökben vannak a tüdőben.

A British Journal of Haemotology című cikk szerint a Covid-19-ben szenvedő embereknél a vérrögök úgy tűnik, hogy a tüdőben képződnek. Általában azonban a vérrögök általában a test más területein alakulnak ki, mielőtt elszakadnak és a tüdőbe utaznak.

A COVID-19-ben szenvedőknél úgy tűnik, hogy a vérrögök a tüdő apró edényeiben képződnek, nem pedig a fő edényekben, mint a tipikus stroke esetében.

Egy kis boncolási vizsgálat a belgyógyászat Annals-ban 11 elhunyt Covid-19 beteget vizsgált meg. A kutatók szerint mindegyiküknek volt bizonyítéka a vérrögök eltérő mértékű. Ezen emberek egyike sem kapott vérrögök diagnosztizálását, amíg életben voltak.

A kutatók feltételezik, hogy a véralvadás a halál oka, annak ellenére, hogy a betegek közül 10 közül 10-ben antikoagulációt vagy véralvadásgátló kezelést kapott.

2020-as tanulmány a New England Journal of Medicine-ben, összehasonlította a Covid-19-ben elhunyt hét ember tüdejét, a H1N1-ben elhunyt hét ember tüdejével.

A kutatók azt találták, hogy a COVID-19-ben szenvedők tüdeje kilencszeres volt a vérrögök számának, mint a H1N1-es tüdő.

Tudjon meg többet a tüdőben lévő vérrögökről.

A vérrögökből származó egyéb szövődmények

A COVID-19-ben szenvedő embereknél a túlzott vérrögök felelősek a betegségből származó számos szövődményért.

A kutatások azt mutatják, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek, akiknél magasabb a vérrögzési aktivitás, általában szignifikánsan rosszabb eredményt mutatnak, mint mások. Ugyancsak valószínűbb, hogy kezelést igényelnek az intenzív osztályon.

A vérrögök egyes potenciális szövődményei a következők:

Stroke

Ha egy vérrög az agyban vagy annak környékén blokkol egy artériát, akkor stroke -ot okozhat.

Az előzetes megfigyelési vizsgálat azt jelzi, hogy a fiatalabb COVID-19 olyan betegeknél, akiknek nincs más stroke-i kockázati tényezője, megnövekedett kockázatot jelent, még akkor is, ha nincsenek a betegség tünetei.

A kutatók arról is beszámolnak, hogy a 30 -as, 40 -es és 50 -es éveikben az emberek strokeit látják, amelyek általában a 70 -es és 80 -as éveikben jellemzőek.

Szívkárosodás

Az artériákban lévő vérrög szívrohamot vagy más szívproblémákat okozhat. Egy 187 COVID-19 betegnél végzett vizsgálat szerint a kínai Wuhan-kórházban a betegek 27,8% -ánál károsodtak a szívben.

tüdőembólia

A tüdőbe utazó vérrögök tüdőembólia, amely halálos lehet. Az azonnali kezelés jelentősen csökkenti a halál kockázatát.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis (DVT) akkor fordul elő, amikor egy vérrög képződik a test mélyén, például egy lábban vagy karban.

A boncolási vizsgálatban a DVT jelen volt a COVID-19-ben halt meg csaknem 60% -ában. Kezelés nélkül a DVT tüdőembólia, amputáció vagy halálhoz vezethet.

vesekárosodás

Néhány súlyos COVID-19-ben szenvedő embernek vesekárosodása alakul ki, még akkor is, ha nem voltak veseproblémáik, mielőtt a SARS-COV-2 szerződése lenne. Egyes esetekben a kár annyira súlyos, hogy az emberek dialíziskezelést igényelnek.

A vérrögök szerepet játszhatnak a vesekárosodásokban, mivel eltömíthetik a vesék apró ereit, csökkentve a működési képességüket.

Kockázati tényezők

Egyes tényezők, amelyek növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát, a következők:

 • Idősebb
 • A túlzott súly hordozása
 • Hipertóniával rendelkezik
 • Cukorbetegség
 • Szívelégtelenségben szenved
 • Olyan gyógyszerek szedése, amelyek növelik a vérrögök kockázatát
 • Az inaktivitás periódusai, például a hosszan tartó ágy pihenés
 • műtéten vesznek részt
 • Dohányzás
 • DVT személyes vagy családi története van
 • Vérrögzési rendellenességgel rendelkezik. Számos orvos kezdi el ezt a kezelést egy személy kórházi tartózkodása alatt, és a kisülés után 2 hétig folytatja, hogy csökkentse a vérrögök kockázatát.

  A vérhígító szedése azonban növeli a vérzés kockázatát is, ami alkalmatlanná teheti őket a magas kockázatú betegek számára. Vannak olyan jelentések, amelyek szerint a Covid-19 mechanikus szellőztetéséről szóló emberek, akik vérhígítót szedtek, alacsonyabb mortalitással rendelkeztek, mint azok, akik nem szedtek a gyógyszert.

  A kutatók új terápiákat is tesztelnek a vérrögök kezelésének és megelőzésének elősegítése érdekében.

  Egyes tudósok összehasonlítják a vérhígító standard adagjait a kritikusan betegeknél magasabb dózisokkal. Mások tesztelik a hatékonyabb gyógyszerek, például a szöveti plazminogén aktivátor hatásait.

  Outlook

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a COVID-19-et fejlesztő legtöbb ember enyhe-közepes légzési tüneteket fog tapasztalni. Nem valószínű, hogy nem igényelnek különleges kezelést.

  A további kockázati tényezőkkel rendelkezők nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos betegségben, beleértve a vérrögöket is.

  Megelőzés

  Az új koronavírus fertőzés megelőzésének legjobb módja a jó kézhigiénia és a fizikai távolság gyakorlása.

  Azoknak az embereknek, akiknek megnövekedett a vérrögök kockázata, beszélniük kell orvosukkal. Bizonyos esetekben az orvos javasolhatja egy vérvilágító gyógyszert. Ezek a gyógyszerek azonban nem mindenki számára alkalmasak.

  A vérrögök kockázatának csökkentésének néhány más módja a következők:

  • A lehető legnagyobb mértékben aktív maradni
  • Különleges harisnya viselése a véráramlás javítása érdekében /li
  • Rengeteg vizet iszik a kiszáradás megakadályozása érdekében
  • A fogyás szükség esetén
  • Kerülje az alkohol és a dohányzás elkerülését

  Összegzés

  A szakértők nem értik teljesen, miért okozza az új coronavírus vérrögöket néhány embernél. Ezek a véralvadások általában a tüdőben alakulnak ki, de a test más területein is kialakulhatnak.

  A vérrögök növelik a szövődmények kockázatát, beleértve a stroke -ot, a szívproblémákat és a halált.

  Azoknak az embereknek, akiknek aggódnak a vérrögök kockázatával kapcsolatban, beszéljenek orvosukkal. Fontos azonban megjegyezni, hogy a COVID-19-et fejlesztő emberek többségében enyhe-közepes tüneteket fognak kialakítani, és komplikációk nélkül felépülnek.

  • Tüdőrendszer
  • Vér/hematológia
  • Cardiovaszkuláris/kardiológia
  • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok

  Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat - beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat - az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

  Contents

-->